LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski dă de înțeles că se apropie ziua contraofensivei împotriva rușilor

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski dă de înțeles că se apropie ziua contraofensivei împotriva rușilor

Este a 405-a zi de la începutul războiului în Ucraina. În timpul discursului de luni seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că se apropie ziua contraofensivei și că au loc pregătiri intense.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:10 Prima tranșă de 2.7 miliarde de dolari din programul FMI a fost livrată Ucrainei

Ministrul ucrainean de finanțe, Sergii Marchenko a anunțat că Ucraina a primit prima tranșă de bani din noul program al FMI.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat un acord extins pe 4 ani prin care va acorda Ucrainei aproximativ 15.6 miliarde de dolari. Pachetul total de sprijin se ridică la suma de 115 miliarde de dolari.

UPDATE 05:00 Drone ruseşti au lovit portul Odesa

Drone ruseşti au lovit portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră şi au provocat daune, au anunţat autorităţile locale marţi devreme, transmite AFP.

"Inamicul tocmai a lovit Odesa şi districtul Odesa cu atacuri UAV" (vehicule aeriene fără pilot), a informat administraţia locală într-un comunicat postat pe Facebook."Sunt pagube", a adăugat, fără a furniza alte detalii.

Citându-l pe şeful administraţiei militare a districtului Odesa, Yurii Kruk, comunicatul indică faptul că forţele de apărare aeriană ale Ucrainei acţionează şi avertizează despre posibilitatea unui al doilea val de atacuri.

Odesa a fost o destinaţie preferată de vacanţă pentru mulţi ucraineni şi ruşi înainte de izbucnirea invadării Ucrainei în februarie 2022. În ianuarie 2023, UNESCO a plasat centrul istoric al oraşului Odesa pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol.

UPDATE 04:00 Zelenski dă de înțeles că se apropie ziua contraofensivei împotriva rușilor

În timpul discursului de luni seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că se apropie ziua contraofensivei și că au loc pregătiri intense. El a mai spus și că cei mai importanți generali sunt deja la linia frontului.

„În fiecare zi devenim mai puternici, în fiecare zi aducem mai aproape ziua în care statul terorist va da socoteală”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei și-a continuat turneul prin țară. Luni a ajuns la Cernihiv acolo unde a vorbit despre principalele probleme de securitate de la linia frontului.

„Comandanţii direcţiilor au raportat. De data aceasta, generalii Sîrski şi Tarnavski au raportat prin intermediul comunicaţiilor securizate, nu în persoană, din cele mai fierbinţi puncte de pe linia frontului, despre situaţia din Bahmut, Avdiivka, Marinka şi din întreaga regiune Doneţk, Bilohorivka şi întreaga regiune Luhansk”, a adăugat Zelenski, potrivit news.ro .

Cernihiv, declarat oraș-erou de către președintele Zelenski

În timpul vizitei de luni la Cernihiv, Zelenski le-a mulțumit tuturor celor care ajută la reconstrucția acestei regiuni. Liderul ucrainean a promis că va restabili tot ce a fost distrus de către ruși. El a acordat orașului Cernihiv o distincție de oraș-erou după care a vizitat spitalul unde sunt îngrijiți soldați răniți pe frontul de luptă.

„Am mulţumit tuturor celor care asigură la reconstrucţia regiunii noastre Cernihiv. Vom restabili tot ceea ce inamicul a distrus. Ucraina nu va fi niciodată o ţară în ruine, indiferent cât de mult visează Kremlinul la acest lucru. Visele lor nu devin realitate”, a promis liderul ucrainean.

UPDATE 02:00 Rusia se apără împotriva criticilor după preluarea preşedinţiei rotative Consiliului de Securitate

Rusia s-a apărat luni împotriva avalanşei de critici la adresa exercitării preşedinţiei Consiliului de Securitate în luna aprilie, dând asigurări că nu va abuza de această poziţie, transmite AFP.

"Rusia nu abuzează de prerogativele preşedinţiei. Există, pe de o parte, poziţia naţională şi, pe de altă parte, rolul preşedinţiei Consiliului", a subliniat ambasadorul rus Vasili Nebenzia în cadrul conferinţei de presă ce marchează începutul fiecărei preşedinţii rotative a Consiliului de Securitate.

Rusia a preluat sâmbătă preşedinţia Consiliului, conform regulilor care prevăd o schimbare a preşedinţiei în fiecare lună, în ordinea alfabetică a membrilor permanenţi şi nepermanenţi.

Această situaţie a provocat critici din partea Ucrainei, care a calificat-o drept "o palmă în faţa comunităţii internaţionale", dar şi din partea aliaţilor Kievului.

Rusia plănuieşte înăsprirea legislaţiei după uciderea bloggerului militar Vladen Tatarski

Parlamentul rus intenţionează să introducă o legislaţie şi mai dură după uciderea bloggerului militar Vladen Tatarski într-o cafenea din Sankt Petersburg, a declarat luni un parlamentar, informează marţi dpa.

"În viitorul apropiat, vom propune amendamente care vor înăspri pedepsele pentru terorism", a declarat pe Telegram Vasili Piskariov, şeful comisiei de securitate din Duma de Stat. Schimbările nu se referă doar la atacurile teroriste în sine, ci şi la sprijinirea, încurajarea şi diseminarea propagandei teroriste, a declarat Psikariov, deputat din partea partidului Rusia Unită.

Terorismul implică deja o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă, a spus Psikariov, dar unele părţi ale legii permit pedepse mai uşoare."Cel mai important, ne propunem să creştem catalogul de infracţiuni care să fie pedepsite cu închisoare pe viaţă", a adăugat deputatul, adăugând că acest lucru este necesar pentru a proteja Rusia de pericolul tot mai mare dinspre Ucraina. Oricui pune în practică, plănuieşte sau chiar justifică un atac nu ar trebui să i se permită să evite "cele mai dure pedepse", a spus el, potrivit Agerpres.

UPDATE 00:00 Putin l-a decorat postum pe bloggerul militar ucis într-un atentat

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a decorat, luni, postum pe bloggerul militar Vladlen Tatarski ucis cu o zi înainte la Sankt-Petersburg într-un atac cu bombă, caz în care Moscova a acuzat Ucraina şi "agenţi" ai opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Ordinul Curajului este acordat lui Maxim Fomin "pentru curajul şi vitejia de care a dat dovada în îndeplinirea îndatoririlor sale profesionale", se arată într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului.

Rusia a calificat luni drept atentat terorist asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, care a decedat cu o zi în urmă într-o explozie la Sankt-Petersburg şi a legat atacul de serviciile speciale ucrainene şi de Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), scos în afara legii, al liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie deja de doi ani, notează EFE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă